Sausio 1-oji – Švč. Mergelės Marijos, Dievo Gimdytojos, iškilmė

Sausio 1-oji – Kalėdų aštuntoji diena, Naujieji metai, o nuo 1969 metų – ir Švč. Mergelės Marijos, Dievo Gimdytojos, iškilmė, kuri iki tol buvo švenčiama spalio 11 d.

Viešpaties Gimimo aštuntoji diena ir pagal Izraelio apeigas Jam vardo suteikimo diena, Šventosios Dievo Gimdytojos, kurią Efezo Visuotinis Susirinkimas (431 m.) paskelbė Theotókon, iškilmė, nes iš jos Žodis tapo kūnu ir gyveno tarp žmonių, buvo Dievo Sūnus, Taikos Kunigaikštis, kuriam duotas Vardas yra aukščiausias iš visų vardų.

 

Pasak kun. Rolando Karpavičiaus, simboliška, kad naujus metus pradedame žvelgdami į Dievo Motiną: „ Esame kviečiami žiūrėti į savo išganymo pradžią. Šv. Augustinas mokė, kad Marija „pirmiau nei kūne, Kristų pradėjo širdyje“, o tai reiškia, kad tikėjimas Kristumi buvo pirmiau nei Kristus buvo pradėtas Marijoje kūne. Būdama Kristaus Motina ji kartu yra ir pirmoji jo mokinė.

Bažnyčiai nuo pat pradžių buvo aišku, kad Mariją ir Kristų sieja ne tik fizinis motinystės ir sūnystės, bet ir tikėjimo ryšys. Efezo susirinkimas suteikia jai Theotokos – Dievo Motinos titulą. Šį slėpinį minime baigdami Kalėdų oktavą.

Ką šis slėpinys reiškia kiekvienam mūsų? Kalėdų laiku prisiminkime šv. Ambraziejaus žodžius: „Kokia nauda iš to, kad Jėzus kitados Betliejuje gimė iš Marijos, jei šiandien jis negimsta mano tikinčioje širdyje? Kurgi Kristus turi gimti, jei ne tavo sieloje, jei ne širdyje?“

Šito mokykimės iš Marijos, jos prašykime, kad gimdytų mus gyvenimui tikėjimu“.

Budas.lt nuotrauka: Mažeikių Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčios 2020 m. Kalėdų Prakartėlė.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode