Būtina laikytis gaisrinės saugos taisyklių!

Neišvengiamai artėjant šaltajam metų sezonui Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento Šiaulių priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Mažeikių priešgaisrinė gelbėjimo tarnybos pareigūnai primena, kokių Bendrųjų gaisrinės saugos taisyklių būtina laikytis eksploatuojant šildymo įrenginius.

Šiais metais Mažeikių rajone ugniagesiai gelbėtojai vyko 131 kartą gesinti kilusių gaisrų. Iš jų 28 kartus gaisrai kilo dėl krosnių, židinių, dūmtraukių įrengimo ar eksploatavimo taisyklių pažeidimų. Šildymo sezono metu gaisrai dažniausiai kyla užsidegus suodžiams dūmtraukyje. Šiais metais Mažeikių rajone jau kilo 22 tokie gaisrai.

Tam, kad būtų išvengta gaisrų, primename pagrindines taisykles:

  • Visi šildymo įrenginiai turi būti eksploatuojami pagal gamintojoinstrukcijose nustatytusgaisrinės saugos reikalavimus, o prieš šildymosezono pradžią – patikrinti.
  • Šildymo įrenginiai, dūmtraukiai turi būti techniškai sutvarkyti. Palėpėse ir kitose gaisroatžvilgiu pavojingose patalpose mūriniai dūmtraukiai ir mūrinės sienos su dūmų kanalais turi būtiišbaltinti.
  • Eksploatuojant šildymo įrenginius draudžiama laikyti kurą arčiau kaip 1 m nuo pakuros, įkurti juos ypač degiais, labai degiais ir degiais skysčiais, kūrenti šildymo įrenginį jam nepritaikytu kuru, kūrenti atidarytomis pakuros durelėmis, palikti be priežiūros kūrenamas krosnis, židinius ir leisti juos prižiūrėti mažamečiams vaikams.
  • Iš dūmtraukių, dūmtakių ir krosnių kiekvienais metais prieš eksploatavimo pradžiąišvalyti suodžius ir eksploatavimo metu juos valyti ne rečiau kaip kartąper tris mėnesius
  • Draudžiama džiovinti ir laikyti degias medžiagas arčiau kaip 0,5 m nuo krosnių, katilų irjų vamzdynų arba ant jų.
  • Smilkstančias anglis, pelenus ir šlaką galima pilti ne arčiau kaip 15 m nuo pastatų, olaikyti nedegioje taroje – ne arčiau kaip 6 m nuo pastatų.

Taip pat labai svarbu nepamiršti gyvenamajame būste įsirengti autonominius dūmų signalizatorius. Minėtas prietaisas reaguoja įpadidėjusį dūmų ar kitų degimo produktų kiekį ore. Atsiradus nedideliam dūmųkiekiuisignalizatorius juos aptinka ir ima skleisti garsinį signalą, kuris atkreipia dėmesį,pažadinamiegančius ir perspėja apie kilusį gaisrą. Signalizatorius gali padėti išvengti didesnių nuostolių ir išgelbėti gyvybę.

Budas.lt archyvo nuotrauka

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode