Keptuvėse čirška blynai: ar žinote, kaip tinkamai ir saugiai rūšiuoti panaudotą aliejų?

aliejuAntradienį švenčiame Užgavėnes ir be aliejaus virtuvėje sunku apsieiti. Lietuvoje namų ūkiuose nebetinkamo naudoti aliejaus susidaro nedideli kiekiai, tačiau dar ne visi žino, kaip jį tinkamai sutvarkyti. 

Gyventojai jį gali kompostuoti, išvalę keptuvę popierine servetėle ją išmesti į maisto ar komunalinių atliekų konteinerį, o kai kuriuose miestuose surinktą į atskiras talpas pristatyti į didelių gabaritų atliekų surinkimo aikšteles. 

Panaudotą aliejų, kaip ir kitas maisto atliekas, rinkti atskirai įpareigoja ES žiedinės ekonomikos strategija. Perdirbus jį gaminamos biodujos, biodyzelinas arba alyva.

„Tinkamas maisto atliekų, įskaitant panaudotą aliejų, tvarkymas būtinas norint sukti žiedinės ir neutralios klimatui ekonomikos keliu. Tikime, kad valstybei skiriant tam paramą ir kuriant reguliacinius įrankius, regionai parodys stiprią lyderystę vystant rūšiuojamąjį maisto atliekų surinkimą“, – sako aplinkos viceministrė Raminta Radavičienė.

Aliejų, kuriame virė ar kepė maistas galima kompostuoti namudinėse kompostinėse, kartu su žaliosiomis ir kitomis virtuvės atliekomis. Kitas tinkamas šios atliekos sutvarkymo būdas – išvalyti keptuvę popierine servetėle ir ją išmesti į maisto atliekų rūšiuojamojo surinkimo  konteinerius, jeigu tokie yra prie namų, arba komunalinių atliekų konteinerius. 

Alytaus regiono gyventojai turi dar vieną galimybę civilizuotai atsikratyti šios atliekos. Alytaus regiono atliekų tvarkymo centras individualių namų gyventojams yra išdalijęs apie 9, 5 tūkst. specialių talpų aliejui ir riebalams rinkti. Jas pripildžius reikia pristatyti į didelių gabaritų atliekų surinkimo aikšteles. Surinktas aliejus ir riebalai kartu su kitomis biologiškai skaidžiomis atliekomis panaudojami dujų ir energijos gamybai.

Per praėjusius metus iš regiono įmonių ir gyventojų priimta daugiau kaip 555 t maistinio aliejaus ir riebalų, 2020 m. – 436 t. Didžiąją dalį šio kiekio sudaro iš regiono įmonių surinkti riebalai ir aliejus. Pastebėta, kad namų ūkiuose susidarantys jų kiekiai nėra dideli – vis daugiau žmonių renkasi sveikesnį gyvenimo būdą, vartoja mažiau riebalų ir aliejaus.

Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras uostamiesčio didžiųjų atliekų aikštelėse maistinio aliejaus atliekas iš gyventojų nemokamai priima nuo praėjusio gruodžio. Klaipėdiečiai raginami supilti jas į sandarius stiklainius ar kitas talpas. Jos surenkamos į atskirą rezervuarą, o vėliau bus perduodamos perdirbimo įmonėms. 

Panašių veiksmų planuoja imtis Vilniaus ir Telšių savivaldybės, šių priemonių finansavimui iš Atliekų prevencijos ir tvarkymo programos jau kreipėsi į Aplinkos projektų valdymo agentūrą.

Sostinės gyventojai taip pat gali namuose kaupti aliejų plastikinėje ar stiklinėje taroje, kol susidarys vienas ar du litrai, patys atgabenti į Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centro didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelę Riovonių g. ir išpilti į specialų konteinerį. Artimiausiu metu panaudotą aliejų priims ir kitos didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelės.

Panaudotą aliejų iš namų ūkių superka ir jį perdirbančios įmonės, kurių visoje Lietuvoje yra kelios dešimtys, tačiau pageidauja, kad jo būtų ne keli litrai, o bent 5 ar 10. Didžioji dalis aliejaus atliekų į jas atkeliauja iš maisto gamybos sektoriaus. 

Aplinkos apsaugos agentūros duomenimis, 2020 m. nebetinkamo naudoti aliejaus tiek iš gyventojų, tiek iš įmonių surinkta 6,4 tūkst. tonų ir panaudota biodujoms arba biodyzelinui gaminti. 

Lietuvoje ieškoma ir inovatyvių maistinio aliejaus atliekų perdirbimo galimybių. Vytauto Didžiojo universiteto mokslininkai atlieka bandymus, kaip panaudoti maistinio aliejaus atliekas alyvos, kuri galėtų būti naudojama vandens, žemės ūkio transporte, miškų ūkio mašinų hidraulinėse sistemose, betonavimo formų tepimui ir kitose srityse, gamyboje. 

Aplinkos ministerija primena, kad panaudotą aliejų ir kitus riebalus pilti į kanalizaciją ar kriauklę griežtai draudžiama, nes sukietėjusių riebalų kamščiai užkemša nutekamuosius vamzdynus. Be to, riebalų atliekų likučiai nukeliauja į nuotekų valymo įrenginius ir tampa nemalonių iš jų sklindančių kvapų šaltiniu.

Aplinkos ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode