Technologijos keičia laiko suvokimą: kai veikla maloni, telefoną padėkime į šalį

 

Tai, kad naujosios technologijos keičia mūsų gyvenimus, reikia priimti kaip realybę. Gyvenimas tapo kur kas intensyvesnis ir greitesnis. „Kartais verta mobilųjį telefoną išjungti ar paslėpti po stalu ir išeiti pažiūrėti, ar miške jau žydi žibutės, ar dar ne“, – LRT TELEVIZIJOS laidoje „Labas rytas, Lietuva“ sakė VU psichologijos instituto docentas dr. Antanas Kairys.

Anot jo, internetas žmonių gyvenimus pakeitė labai plačiai ir kiekvieną gyvenimo sritį. 

„Pakito ir pamatinių sąvokų suvokimas, ypač laiko“, – pabrėžė dr. A. Kairys.

Jo tikinimu, iki prasidedant internetiniam laikotarpiui laikas buvo kur kas nuoseklesnis. Dabar moderniosios technologijos atnešė nuolatininį procesų nutrūkimą ir daugelio vienu metu vykstančių procesų jausmą. Pavyzdžiui, žmogus skaito knygą, o šalia to viską daug kitų dalykų: jis gauna žinutę į „Messenger“, laišką – į el. paštą ir pan.

„Visa tai laiką paverčia sutrūkinėjusį į gabaliukus, nebe linijišku ir greitu“, – tikino dr. A. Kairys.

Pasak jo, žmogus laiką suvokia per tai, kiek įvykių įvyko per tam tikrą laiko tarpą. „Jeigu aš tik skaitau knygą, tai reiškia, kad vyksta tik vienas įvykis, todėl laikas yra lėtas. Tuo tarpu jeigu vienu metu vyksta daug labai nereikšmingų įvykių, tai jie nutraukia mano knygos skaitymą ir aš jaučiu, kad aplinkui vyksta daug ko“, – kalbėjo psichologas. 

Dr. A. Kairys pabrėžė, kad moderniosios technologijos suteikia daug galimybių, tačiau jis pataria retkarčiais vykstant maloniems procesams telefoną stumtelėti į šalį.

„Naujosios technologijos pakeitė ir žmonių tarpusavio santykius. Viena vertus, jie tapo daug paprastesni, nes galima lengviau susisiekti su labai toli esančiais žmonėmis. Kitu atveju išpopuliarėjo būdai suteikiantys lengvumo sprendžiant tam tikrus klausimus nelabai geru būdu. Tai yra kai žmogus ima ir tiesiog išnyksta“, – kalbėjo laidos svečias. 

Lrt.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode