Patarė, kaip planuoti atostogas: atostogaudami su vaikais – dirbame, o ne ilsimės

 

Fiziologiškai vyrai labiau pasiilsi namuose, o moterys – kažkur išvažiavusios, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Labas rytas, Lietuva“ sako laiko planavimo ekspertė, lektorė, pokyčių konferencijos „Išdrįsk pradėti“ pranešėja Milda Sabienė. Pasak jos, bent kartą per metus kiekvienam būtina susiplanuoti ilgas atostogas, jų metu visus darbus palikti nuošalyje, o turintiems vaikų geriau poilsiauti vieniems, nes vaikų priežiūra – taip pat darbas.

Laiko planavimas ir poilsis – neišsemiama tema. Dažnai girdime, kad atostogas reikia susiplanuoti iš anksto, o tik tada kibti į darbus – tai patvirtina ir laiko planavimo ekspertė.

„Jei iš anksto susiplanuojame atostogas, iš karto žinome, ko laukti. Jei žinome, kad šiandien dirbame, bet po kažkiek laiko išeisime atostogų ir ilsėsimės taip, kaip norime, tai nuteikia daug pozityviau“, – sako M. Sabienė.

Ji tikina, kad planuojant atostogas vertėtų įvertinti daugelį faktorių – darbo pobūdį, poilsio trukmę, net lyčių skirtumus, nes tai turi labai daug įtakos atostogų kokybei.

„Fiziologiškai vyrai labiau pasiilsi namuose, o moterys – kažkur išvažiavusios. Moterims reikia gerai susiplanuoti, kur važiuoti, o paskui suteikti vyrui galimybę pailsėti ten, kur jis nori. Moteris paprastai namų aplinkoje neatsipalaiduoja ir dirba“, – teigia ekspertė.

Tačiau kai kurie žmonės atostogų neima ir dešimtmetį, o kiti sako pailsintys per ilguosius savaitgalius. „Yra įprotis girtis tokiais dalykais, bet iš tiesų girtis nereikėtų. Darbdavys gali atskirti, ar žmogus produktyvus, ar ne pagal tai, kaip jis ilsisi ir kiek ilsisi, kada paskutinį kartą ilsėjosi. Jei žmogus nesiilsėjo dešimtmetį, kyla klausimas, kaip jis rūpinasi savimi ir koks jis efektyvus darbe“, – įsitikinusi M. Sabienė.

Pasak jos, fiziologiškai žmogaus organizmas į poilsį išeina tik 10 atostogų dieną: „Per savaitę atostogų neįmanoma pailsėti, 2 savaitės – riba, kai galima pailsėti, o 3–4 savaitės – pakankamas laikas pilnai pailsėti, pasiruošti naujam sezonui, naujam etapui ir krūviui.“

Ji pataria atostogas pradėti planuoti metų pradžioje arba, jei vaikai eina į mokyklą, nuo rugsėjo. Poilsį pirmiausią reikėtų pradėti planuoti nuo 2 ar 3 savaičių atostogų, tačiau būtina atsižvelgti į savo galimybes. Jei atostogas planuojate užsienyje, M. Sabienė pataria kelionės bilietus nusipirkti iš karto.

„Jei turime finansinį įsipareigojimą, paprastai jo laikomės ir sugebame susidėlioti darbus aplinkui. Taip pat vieną kartą į mėnesį turėtų būti kažkoks laisvas laikas sau, per kurį tikrai ilsimės, o toliau reikėtų planuoti ir savaitgalius, ilguosius savaitgalius tam, kad jaustumėtės gerai, energingai ir produktyviai“, – pataria laiko planavimo ekspertė.

M. Sabienės teigimu, vaikų turintys suaugusieji turėtų savo atostogoms skirti prioritetą: „Reikia pradėti ne nuo vaikų atostogų, o nuo savo atostogų, nes vaikų atostogos tėvams yra darbas. Reikia suprasti, kad jei važiuojame su vaikais – dirbame, jei važiuojame vieni – ilsimės. Yra labai daug šeimų, kurios įsivaizduoja, kad išvažiuoja atostogauti, bet per atostogas su vaikais poilsio nėra.“

Lygiai taip pat ekspertė rekomenduoja atostogų metu pamiršti ir visas su darbu susijusias problemas, o darbo priemonių, pavyzdžiui, kompiuterių, su savimi nesivežti.

„Jei norime iš tiesų „atsijungti“, geriausia ir telefoną, ir kompiuterį palikti skrydžio ar tylos rėžime, tam, kad iš tikrųjų galėtumėte būti čia ir dabar. Įprotis būti socialiniuose tiknluose, naršyti ir nekontaktuoti su aplinka čia ir dabar – dažnas. Energetiškai atsigauname tada, kai išeiname pasivaikščioti į gamtą, o ne sėdime kažkur patalpoje prie kompiuterio, televizoriaus ir panašiai. Visi sveikatos specialistai rekomenduoja 30 min. padėjus viską į šalį kasdien išeiti į lauką ir pasivaikščioti, nes tada atsigauna mūsų kūnas, atgauname natūralias gamtos skirtas vibracijas“, – sako ji.

Visus planus M. Sabienė pataria užsirašyti, nes kitaip jie gali likti neįgyvendinti arba užmiršti: „Tai, kas yra galvoje, dažnai neįsigyvendina, jeigu to neužrašome. Mano šeimoje yra kalendorius – kada kas atostogauja, kada kas išvažiuoja – tai surašyta ir tuomet labai aišku, kada reikia kažkur pirkti bilietus, kada reikia bendrauti su kelionių agentais, o kada jau reikia krautis lagaminus ir keliauti.“

Lrt.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode