Kodėl nereikėtų skalauti indų, prieš dedant juos į indaplovę?

 

„Skalauti ar neskalauti? Štai koks klausimas, – samprotauja „Good Housekeeping Institute“ Valymo laboratorijos direktorė Carolyn Forte. – Ir atsakymas – neskalauti.“

Prieš sudedant lėkštes, dubenis ir valgymo įrankius į indaplovę būtina nuo jų pašalinti maisto likučius, tai yra vienintelis darbas, su kuriuo negali susidoroti jūsų indaplovė.

Kodėl nereikia skalauti indų prieš jų plovimą indaplovėje, aiškinasi womenshealthmag.com.

1. Kad plovimo priemonės atliktų savo darbą, indai turi būti nešvarūs.

Indų plovimo priemonių gamintojai ragina savo klientus prieš sudedant juos į indaplovę vengti skalavimo ar jų plovimo rankomis, nes tai iš tikrųjų neleidžia plovimo priemonėms tinkamai suveikti.

„Fermentai, esantys plovimo priemonėse, yra sukurti taip, kad prisijungtų prie maisto dalelių, – rašoma „Wall Street Journal“. – Be maisto, fermentai neturi prie ko prisikabinti.“

Kitaip tariant, jūsų brangiai kainuojanti plovimo priemonė, jeigu indai bus nepakankamai purvini, gali būti paprasčiausiai nuskalauta.

2. Indai nebus švaresni, jeigu prieš dedant į indaplovę juos nuskalausite ar išplausite rankomis.

Šiuolaikinės indaplovės yra kur kas sumanesnės palyginti ankstesnėmis. Jos turi pažangias purškimo technologijas ir jutiklius, kurie nustato indų purvinumo lygį. Ir moksliniai tyrimai įrodė, kad indai nebus nė kiek švaresni, jeigu jūs juos nuskalausite prieš sudėdami į indaplovę. Ji viena šį darbą atliks nė kiek neprasčiau.

3. Indų nuskalavimas ar plovimas rankomis kriauklėje – rimtas vandens ir energijos švaistymas.

Jeigu esate įpratę nuskalauti indus, per metus iššvaistote 24 tūkstančius litrų vandens. Šiuolaikinės energiją taupančios indaplovės neabejotinai sunaudoja gerokai mažiau vandens, nei plaunant indus rankomis.

Nacionalinė išteklių apsaugos taryba praneša, kad vidutinė šiuolaikinė indaplovė vienam įkrovimui sunaudoja nuo 12 iki 20 litrų vandens, o plaunant indus rankomis, net ir labai taupus plovėjas sunaudoja mažiausiai 24 litrus vandens. „Eilinis“ indų plovėjas (tas, kuris nesisuka kaip robotas), plaudamas tokį patį indų kiekį paprastai sunaudoja apie šimtą litrų vandens ir dukart daugiau energijos, nei indaplovė.

Vienintelis atvejis, kai vertėtų indus nuskalauti iš anksto – kai neketinate indaplovės iškart įjungti. Tokiu atveju nešvarumai gali pridžiūti ir indaplovei bus sunku su jais vėliau susidoroti. Tačiau net ir tokiu atveju indaplovei reikia palikti didžiąją darbo dalį, tad nešvaistykite vandens ir energijos.

„Tiesiog sukraukite indus į indaplovę ir įjunkite nuskalavimo ciklą“, – pataria C. Forte.

4. Tai bereikalingas laiko švaistymas, ypač turint omenyje, kiek daug kitų darbų turime atlikti.

Mes žinome, kad mama jus išmokė nuskalauti indus, o senus įpročius įveikti sunku. Vis dėlto, indų nuskalavimas prieš plovimą yra tas darbas, kurio galima nedirbti. Ir jeigu turite indaplovę, atsikratykite įpročio indus plauti rankomis.

Paskaičiuota, kad energiją taupanti indaplovė, palyginti su indų plovimu rankomis, sutaupo per metus 230 valandų – beveik dešimt dienų!

Lrt.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode