Iš penkių Lietuvos gamintojų KAM perka dronų už 8 mln. eurų

dronaiGynybos resursų agentūra iš penkių Lietuvos gamintojų perka dronų už 8 mln. eurų, pirmadienį pranešė Krašto apsaugos ministerija (KAM).

 

Anot jos, dronai bus perduodami Lietuvos kariuomenei ir Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms. Lietuvos kariuomenei bus pristatyta daugiau nei 2,3 tūkst. kovinių dronų (FPV) už 3 mln. eurų, Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms – beveik 5 tūkst. tos pačios rūšies dronų už 5 mln. eurų.

„Siekiame skatinti dronų bei anti-dronų gamybą Lietuvoje. Dronai Ukrainos karo lauke vaidina svarbų vaidmenį, dronų technologijos ir pajėgumai – būtina sąlyga norint turėti modernias ginkluotąsias pajėgas. Įvykęs testavimas Ukrainoje ir sutarčių pasirašymas – didžiulis paskatinimas ir nemenkas žingsnis mūsų dronų gamintojams. Šis įsigijimas neabejotinai susijęs su esminiais nacionalinio saugumo interesais“, – ministerijos pranešime cituojamas krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas.

Gynybos resursų agentūra pasirašė sutartis su penkiomis Lietuvos įmonėmis: „Dangolakis“, „RSI Europe“, „Ltmiltech“, „Granta Autonomy“ ir „Unmanned Defense Systems“.

Dronai Ukrainai ir Lietuvos kariuomenei perkami su visais papildomais priedais, paleidimui ir valdymui reikalinga įranga ir mokymais.

Pasak ministerijos, planuojama, kad pirmieji dronai Ukrainą pasieks šįmet rugsėjo pabaigoje. Visi dronai Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms ir Lietuvos kariuomenei bus pristatyti iki 2024 metų pabaigos.

Ukrainos gynybos ministerija vykdė Lietuvos gamintojų kovinių dronų testus fronto sąlygas atitinkančioje aplinkoje. Šie testavimai buvo organizuojami tam, kad Kyjivas galėtų atrinkti geriausiai ukrainiečių karių poreikius atitinkančius produktus.

BNS nuotr.

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

 

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode